Kempen Emas Mampu Milik Serendah 0.1 Gram Pemilikan Strata


Dinarpal menawarkan perkhidmatan simpan emas, rahnu emas, jual beli emas, dan lain-lain.
Dinarpal juga menjual dua jenis emas; iaitu emas unminted (tidak bercetak) dan emas minted (bercetak).


Emas unminted bermaksud emas fizikal pemilikan yang berkongsi dengan orang lain dalam satu 1kg emas yang sama.
Emas unminted juga boleh beli dan jual, serendah 0.1g emas, tetapi tak boleh dipajakkan kerana dinarpal telah menanggung upah simpan emas tersebut.
Ia juga boleh dihantar kepada pemegang akaun dinarpal yang lain (mungkin sahabat, suami atau anak-anak ) menggunakn sistem dinarpal secara online.

Emas minted adalah emas fizikal yang sudah dicetak. Kini dinarpal  mempunyai emas minted serendah 1g goldbar sahaja ( semasa entri ini dipost) dan yang besar 1 dinar goldcoin (4.25g emas).

Emas minted boleh dipajak, dijual, di hantar pemegang aaun dinarpal yang lain. Sekiranya ingin menyimpan emas minted tersebut di dalam vault DinarPal, upah simpannya adalah setinggi 2.5% sahaja setahun (tempoh matang kebiasaannya 6 bulan tambahan lanjutan 4 bulan di outlet 
pesaing ).

Cadangan :
Sekiranya tak mampu beli 1 gram emas.
Lebih baik menyimpan 0.1 gram emas unminted dahulu.
Kumpul sehingga cukup 1 Gram unminted dan tukarkan dengan 1 gram minted yang ada di outlet dinarpal.

Cadangan saya lebih baik menyimpan sikit -sikit dalam bentuk unminted, bilsudah cukup target, boleh tukar dengan emas minted yang dikehendaki. Tak perlu tunggu harga emas turun. 
Memandangkan nilai ringgit semakin merusut. Baik ditukarkan simpanan ringgit kita kepada simpanan e,as dan perak dahulu.

Teks : Hani Yunus
Foto  : DinarPal International dan Google


Previous
Next Post »
Comments
0 Comments